Jdi na obsah Jdi na menu
 


Upozornění na změnu rozúčtování tepla od 1. 1. 2016

3. 3. 2016

Od letošního roku platí vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj č. 269/2015 Sb., o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům. Tato vyhláška mění způsob rozúčtování ve dvou bodech.

V současné době se teplo rozúčtovává tak, že se celkové spotřebované teplo nejdříve rozdělí na základní a spotřební složku.

Základní složka činí 40 % celkově spotřebovaného tepla a rozpočítává se podle otápěné podlahové plochy bytu. To znamená, že nezávisí na tom, zda se v bytě topí nebo ne. Tato složka vyjadřuje skutečnost, že byt se zavřeným topením je poměrně účinně vytápěn sousedícími byty.

Spotřební složka (zbývajících 60%) je rozdělena v poměru naměřené spotřeby po započítání všech korekčních koeficientů (polohové, výkonové aj.). Toto rozdělení však není jednoduché, protože vyhláška stanoví, že nikdo nesmí platit méně než 60% nebo více než 140% průměrné spotřeby. Výpočet je prováděn v mnoha iteracích, nelze jej vyjádřit jednoduchým vzorcem. Z tohoto omezení vyplývá, že pokud má někdo zavřené topení, zaplatí 60% průměrné spotřeby a naopak, pokud má někdo extrémně vysokou spotřebu, zaplatí pouze 140% průměrné spotřeby.

Takto je výpočet definován vyhláškou a nemá smysl diskutovat o jeho správnosti.

Od letošního roku (projeví se až ve vyúčtování v roce 2017) si podle vyhlášky 269/2015 Sb. může poskytovatel služeb (BD ALKRO) zvolit výši základní složky v rozmezí 30 - 50% celkové spotřeby. Na příkladu dat z loňského roku se nyní snažíme namodelovat, jaký vliv bude mít změna výše základní složky na platby. S výsledky Vás včas seznámíme.

Druhou a důležitější změnou je, že spotřební složka jednotlivých bytů se nově musí pohybovat v rozmezí 80-200% průměrné spotřeby (dříve 60-140%).
Pro Vaši představu uvádím výběr z údajů za loňský rok:

3 byty měly spotřebu vyšší, než 200%,    17 bytů mělo spotřebu nižší, než 80%,
15 bytů mělo spotřebu vyšší, než 140%,    16 bytů mělo spotřebu nižší, než 60%.
Extrémní hodnota za loňský rok:

spotřeba
 [%] 
před korekcí
[Kč] 
účtováno (po korekci)
stará vyhláška [Kč]
účtováno (po korekci)
nová vyhláška [Kč]
454,7 37 370 11 506 16 440

Podle našich předběžných výpočtů to tedy vypadá, že byty s extrémním náměrem budou muset za stejné množství spotřebovaného tepla v příštím roce zaplatit až o cca 5 000 Kč více. Zamyslete se proto již nyní nad nastavením termostatických hlavic ve svém bytě, abyste za rok nebyli nepříjemně překvapeni.

Vyhláška (pdf, 176 kB)