Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vandalové v domě

Vážení sousedé, 22. 12. 2020

před koncem roku je zvykem posílat přání a dobré zprávy. Je mi líto, že nemohu přidat nějakou dobrou zprávu.

V březnu kdosi vylomil 4 zámky v suterénu 3047. Nahlásili jsme to na policii, koupili jsme nové vložky, nechali udělat klíče a rozdali je lidem. Kvůli náhradě jsme se dohadovali s pojišťovnou a jednání dosud není zcela uzavřeno. Stálo nás to několik desítek hodin práce.

Teď nedávno jsem zjistil, že v domě 3047:

  • vložky u sušárny a u prázdné místnosti proti sušárně jsou opět rozlomené,
  • u kolektoru je ve dveřích zničená klika, je rozbitý zámek a dveře nejdou ani zavřít,
  • spojovací prosklené dveře v chodbičce v suterénu jsou rozbité,
  • v chodbičce u sušárny jsou rozvodné krabice čerstvě počmárané červeným fixem,
  • žárovky ve společných prostorách byly rozbité, ve výtahu kdosi vylepil samolepky …

Evidentně se potýkáme s nějakým vandalem a podle všeho je to někdo z domu 3047. Podle typu samolepek a kreseb jde o někoho v pubertě nebo postpubertálním věku. Podle jejich umístění až nahoře ve výtahu musí být střední až vyšší postavy.

Teď už nemá smysl poškození zámků hlásit policii a pojišťovně, protože nikdo poškození nenahlásil a netušíme ani měsíc, kdy k tomu došlo. Vše si tedy zaplatíme ze svého.

Vzhledem k opakovanému řádění vandalů jsme se rozhodli přijmout následující opatření:

  1. Čipy již byly rozděleny na tři skupiny: čipy pouze vchod pro vchod 3047, pouze pro vchod 3048 a pro oba vchody. Do poslední skupiny budou patřit pouze čipy představenstva, kontrolní komise a čipy servisních firem (Schindler, havarijní středisko PRE). Lidé již nebudou mít volný přístup do obou vchodů.
  2. Do sušárny 3047 již nebude dána nová vložka a dveře již nebude možné zamknout. Protože vložka je již delší dobu zničena a nikdo to ani neoznámil, není to asi nutné.
  3. Dlouhodobě je množství a cena oprav za dům 3047 mnohem vyšší než v domě 3048.
  4. Opravy zničených či poškozených součástí domu budou nadále evidovány zvlášť pro dům 3047 a 3048. Pokud budou takové opravy v domě 3047 významně vyšší, bude odvod do fondu oprav lidem v domě 3047 zvýšen.
  5. Do ostatních společných prostor koupíme a necháme namontovat kování s vyšší třídou bezpečnosti. Ceny za kování, za zámečníka apod. už půjdou na účet oprav 3047.
  6. Pokud budou zámky znovu poškozeny, budou do suterénu namontovány kamery a cena za ně bude přičtena na účet oprav 3047.

Je mi líto, že věci dospěly až sem, ale je to důsledek nezájmu lidí v domě o dění okolo.

Domov nezačíná až za dveřmi bytu!

Za BD ALKRO