Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyúčtování roku 2021 a zvýšení záloh

4. 4. 2022

Vážení sousedé,                                                                                                   

jak již média avizovala a jak jsme všichni očekávali dochází k postupnému zdražování služeb. Situace vypadá asi následovně:

Služba

Dodavatel

Zdražení

Zvýšení
záloh

elektřina

PRE

70 %

70 %

teplo
a teplá voda

Pražská
teplárenská

30 %

30 %

plyn

Pražská
plynárenská

26 %

neplatí se
přes BD

studená voda

PVK

6,5 %

10 %

odpad

Magistrát hl. m. Prahy

88 %

90 %

Na cenách elektřiny a plynu se v budoucnu může ještě dramaticky projevit válka na Ukrajině. V současné situaci si však netroufám ani odhadnout, k jak vysokému zvýšení ještě může dojít.

Pokud nechceme doplácet enormní částky při ročním vyúčtování, musíme si zvýšit zálohy za tyto služby. Zvýšení asi bude dost citelné. Jen upozorňuji, že na zdražení se vůbec nepodílí bytové družstvo. Všechny platby odchází pouze externím dodavatelům a v příštím roce Vám budou vyúčtovány.

Naše účetní kancelář má nástroj, který stanoví zálohy tak, jak by měly vypadat dle nákladů z posledního vyúčtování. K této výši lze zadat i procentuální rezervu. Navrhuji proto, nechat všem přepočítat zálohy podle výše uvedené tabulky. Pokud někdo nemá o zvýšení záloh zájem nebo si chce upravit zálohy podle svého úsudku, napište mi prosím do 9. 4. Pak necháme zbývající zálohy přepočítat. Pokud vše proběhne bez komplikací, měla by se změna projevit již od května.

Ve schránkách naleznete vyúčtování za služby za rok 2021. Zkontrolujte si jej (zejména výši zaplacených záloh) a případné reklamace mi mailem nebo písemně předejte do 9. 4.

   Protože ve vyúčtování letos omylem chybí vyúčtování jednoho nebytového prostoru, bude nutné celé vyúčtování znovu přepočítat. Aby se nepřepočítávalo několikrát (a tím se vyrovnání o několik týdnů protáhlo), předáváme Vám vyúčtování v této formě s vědomím, že výsledné vyúčtování se může o desetikoruny lišit (pokud nebudou další reklamace).

   Zkontrolujte si prosím zejména správnost zaplacených záloh a eventuálně nějaké výrazné odchylky od Vašeho očekávání.

   Budete-li mít k vyúčtování dotazy, napište mi nebo zavolejte. Po 10. 4. necháme vyúčtování přepočítat a dostanete jej k definitivnímu schválení.

   Pokud máte nedoplatek, zatím jej neplaťte.

Za BD ALKRO
Milan Major